Povratak

Promjena izgleda i gubitak perja oko kljuna papige | Knemidokoptoza, šuga papiga, grinje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam jedno pitanje i nadam se da ćete mi dati odgovor. Naime, za Božić je moj muž kupio sinu dvije tigrice. Ova zelena je bila malo čudna, činila mi se starom, ali ok, sin ju nije dao mjenjati. S vremenom sam primijetila da oko kljuna počinje gubiti perje. Uslikala sam to pa ako mi možete reći je li to nekakva bolest ili je od starosti? Hvala i pozdrav, Ines

O: S obzirom na Vaš opis i dostavljene fotografije, u slučaju Vaše ptičice mogla bi biti riječ o knemidokoptozi, šugi papiga – grinjama. Naime, knemidokoptoza spada u češće parazitarne bolesti papiga tigrica, a predilekciona mjesta za pojavu ove bolesti su ugao kljuna i okolica očiju (u oko 90 % slučajeva), na dijelovima nogu neobraslim perjem (30 % slučajeva) i na kloaki (u oko 20% kroničnih slučajeva bolesti).

Izvori invazije su latentno invadirane ptice, bez kliničkih znakova bolesti, a klinički znakovi mogu nastupiti nakon nekoliko mjeseci ili čak godina od invazije. Okidač bolesti su različiti stresori, radi se o uvjetnoj zaraznoj bolesti.

S obzirom na to da imate još jednu papigicu koja ne pokazuje simptome bolesti, interesantno je spomenuti da se ne zna razlog zašto se ne invadiraju sve ptice koje su smještene u istoj krletci s bolesnom te zašto obole neke starije papige koje se godinama drže odvojeno od drugih ptica.

Sekret grinja sadrži keratinazu, enzim koji razgrađuje keratin kože. U uznapredovalim, kroničnim slučajevima hiperkeratonične naslage mogu biti jako obimne, debljine i do 1cm,a  rožina kljuna je zadebljala, porozna i krhka. Ako grinje nasele područje na spoju kljuna i pokljunice(germat. stanice što stvaraju rožinu) dolazi do ubrzanog rasta jednog dijela kljuna i njegova izobličenja. Čak se mogu vidjeti i mali otvori kanala koje grinje buše u keratiniziranom epitelu kože.

Za postavljanje točne dijagnoze i stavljanje papigice na terapiju potrebno je obratiti se  ambulantnom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr